Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Μεταμόρφωση (πρώην «Κουκουβάουνες») είναι βόρειος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθος, ο οποίος εξυπηρετείται συγκοινωνιακά κυρίως μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής – περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών. Εκκλησιαστικά, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, με έδρα την Κηφισιά. Η παλαιότερη ονομασία Κουκουβάουνες, που άλλαξε στις 17 Ιανουαρίουτου 1957 σε Μεταμόρφωση, παραμένει ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα από τους γηραιότερους κατοίκους της πόλης. Κατά την αρχαιότητα, στην θέση της σημερινής Μεταμόρφωσης βρισκόταν ο αρχαίος Δήμος Συπαλητού.

Ο σημερινός Δήμος κείται νότια της Κηφισιάς και απέχει 12 χλμ. από την Αθήνα. Είναι έκτασης 9 τετρ. χλμ. Αρχικά υπαγόταν διοικητικά στον Δήμο της Αθήνας, έως το 1934. Από το 1934 έως και το 1971 αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη Κοινότητα Μεταμορφώσεως, για να προαχθεί τελικά σε Δήμο Μεταμορφώσεως το έτος 1972.

Το 1951 είχε 2.800 κατοίκους, το 1961 έφθασε περίπου τους 8.000, και δέκα χρόνια μετά, το 1971 αριθμούσε 14.500 κατοίκους.

Αποτελούσε κατά το παρελθόν φημισμένο τόπο αναψυχής των Αθηναίων, τόσο λόγω του καλού της κλίματος, αλλά και λόγω των πολλών ταβερνών, που υπήρχαν στην περιοχή, που ήταν τότε ένα γραφικό χωριό στην εξοχή των Αθηνών. Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο Δήμο, με εμπορικά μαγαζιά, πολλά πάρκα και πλατείες, αθλητικές εγκαταστάσεις.

 Συγκοινωνίες

Διασχίζεται από τις γραμμές Β9 Χαλκοκονδύλη-Μεταμόρφωση-Ν.Κηφισιά και 724 Θρακομακεδόνες-Αχαρναί-Ν.Ιωνία. Επίσης εξυπηρετείται από τον Σταθμό Αμαρουσίου μέσω της γραμμής 541 Μεταμόρφωση-Σταθμός Αμαρουσίου, ενώ αφετηρία έχει και η τοπική γραμμή 604 Μεταμόρφωση-Νέα Ιωνία. Στον δήμο λειτουργεί και Δημοτική Συγκοινωνία. Επίσης, εξυπηρετείται μέσω του ομώνυμου σταθμού του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ !

Απευθυνθήκαμε σε φίλους ώστε να συλλέξουμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις παλιές Κουκουβάουνες. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο που θα περιλαμβάνει όχι μόνο φωτογραφίες αλλά ιστορικά έγγραφα και μαρτυρίες, που θα κάνουν γνωστή σε όλους αυτή τη μικρή γωνιά της Αττικής, τις Κουκουβάουνες.

Φορτώνει…
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΩΝ 1936

  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΩΝ 1936

  Η σημερινή πλατεία "ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ"

 • ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935

  ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935

  Το πίσω μέρος της ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ από την οδό ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ.

 • ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935 οδός ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

  ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935 οδός ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

  Eκεί που συναντά τη ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ, αριστερά το σπίτι του Δ.Κοπανάκη και δεξιά σπίτι Τζαννή Πολυκανδριώτη ( Κ.Κρίκου)

 • ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

 • Γυρίσματα από την ταινία "ΚΙΤΣΟΣ,ΜΙΝΙ & ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ" του 1968 στις Κουκουβάουνες.

  Γυρίσματα από την ταινία "ΚΙΤΣΟΣ,ΜΙΝΙ & ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ" του 1968 στις Κουκουβάουνες.

  Πρωταγωνιστές ο Τάσος Γιαννόπουλος κι ο Μίμης Φωτόπουλος. Σήμερα εκεί που στην φωτογραφία είναι ο κόσμος , ήταν η Εμπορική τράπεζα , απέναντι είναι η ταβέρνα του Μπαχού το δρομάκι είναι η Δηληγιάννη κι εκεί που είναι ο κόσμος ήταν η ταβέρνα του Μπάμπη του Γκουρίκου .!!

 • Γυρίσματα από την ταινία "ΚΙΤΣΟΣ,ΜΙΝΙ & ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ" του 1968 στις Κουκουβάουνες.

  Γυρίσματα από την ταινία "ΚΙΤΣΟΣ,ΜΙΝΙ & ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ" του 1968 στις Κουκουβάουνες.

  Πρωταγωνιστές ο Τάσος Γιαννόπουλος κι ο Μίμης Φωτόπουλος. Εδώ φαίνεται μέρος της "Πάνω Πλατείας".

 • Η "ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

  Η "ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

  Γυρίσματα της ταινίας "Η Νύφη το'σκάσε" με τους Θανάση Βέγγο -Τζένη Καρέζη 1962 στης Κουκουβάουνες.

 • Ο Θανάσης Βέγγος στις Κουκουβάουνες το 1963.

  Ο Θανάσης Βέγγος στις Κουκουβάουνες το 1963.

  Από τα γυρίσματα της ταινίας "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης". Εδώ ο κος Σπύρος Βρεττός έχει συνδυάσει το πριν και το τώρα.

 • ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ- ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ- ΑΛΕΠΟΥ, ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1937

  ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ- ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ- ΑΛΕΠΟΥ, ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1937

  Ο Σπύρος Βρεττός κι Ελένη Βρεττού-Αλεπού. Παππούς και Γιαγιά του κου Σπύρου Βρεττού.

 • Η ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

  Η ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

  Αλλη μια φωτογραφική απεικόνιση της ιστορικής Εκκλησίας.

 • ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, κάπου το 1960

  ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, κάπου το 1960

  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΑΤΕΡ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΤΤΟΣ & ΔΕΞΙΑ ΨΑΛΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΩΝ 1936ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1935 οδός ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΓυρίσματα από την ταινία Γυρίσματα από την ταινία Η Ο Θανάσης Βέγγος στις Κουκουβάουνες το 1963.ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ- ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ- ΑΛΕΠΟΥ, ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ 1937Η ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, κάπου το 1960
Πάνω