Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η παραμονή στο σπίτι.

Με την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, καθώς και των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά μένουν σπίτι και οι γονείς αναζητούν διεξόδους δημιουργικής απασχόλησης.

Με λίγα λόγια τα παιδιά μας δεν πάνε Σχολείο, δε συμμετέχουν σε δραστηριότητες και γενικώς  δεν βγαίνουν από το σπίτι. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, ειδικά για τη γεμάτη ενέργεια νέα γενιά.

Οπότε προέκυψε η αναγκαιότητα για ένα οδηγό δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Το Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού και το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μεταμόρφωσης συγκέντρωσαν όσα περισσότερα στοιχεία μπόρεσαν, τα οποία παραθέτουμε:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για να κάνουν οι μαθητές χρήση των υπηρεσιών αποκτούν μαθητικό λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) μέσω του οποίου έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στη σελίδα: https://register.sch.gr/students/ . Για να μπορέσετε να κάνετε εγγραφή του μαθητή/τριας στο ΠΣΔ θα πρέπει να έχετε τον Αριθμό μητρώου του μαθητή/τριας, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο σχολείο και μάλλον θα σας έχει ήδη αποσταλεί μέσω e-mail με μέριμνα του εκπαιδευτικού προσωπικού του κάθε σχολικού ιδρύματος.

Μετά την εγγραφή τους θα μπορούν να κάνουν χρήση δύο ηλεκτρονικών εργαλείων εκπαίδευσης το e-me και το  eclass. Πλατφόρμες τις οποίες θα αξιοποιήσει ο κάθε εκπαιδευτικός για την δημιουργία του ψηφιακού τμήματος.

 

 

 

Επίσης από το Υπουργείο Παιδείας έρχονται οι ΜΙΚΡΟΤΟΠΟΙ –  ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ που αναπτύχθηκαν από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» (Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ) του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Εκεί, θα βρείτε προσομοιώσεις, οπτικοποιήσεις, πειράματα, ασκήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χάρτες, εικόνες, ηχητικά, χρονογραμμές, 1.000 εκπαιδευτικά βίντεο μικρής διάρκειας.

Στον ιστότοπο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (ebooks.edu.gr), θα βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία σε διάφορες ψηφιακές μορφές.

ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ :

 • Στον ιστότοπο http://www.jele.gr/ θα βρείτε δραστηριότητες μαθηματικών για τις μικρότερες τάξεις.
 • Στον ιστότοπο https://anoixtosxoleio.weebly.com/ θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για την Ε΄και τη Στ΄τάξη.
 • Στον ιστότοπο https://online.seterra.com/el θα βρείτε ένα παιχνίδι γεωγραφίας στα ελληνικά
 • Στον ιστότοπο https://www.gcompris.net θα βρείτε το GCompris, ένα ανοιχτό λογισμικό με δραστηριότητες για πιο μικρά παιδιά.
 • Kάντε από ΕΔΩ μια βόλτα στο διάστημα με τη βοήθεια της NASA
 • Εξερευνούμε από ΕΔΩ τον ουρανό με δύο εκπαιδευτικές εφαρμογές ανοικτού λογισμικού.
 • Στον ιστότοπο https://studio.code.org θα βρείτε πολλά παιχνίδια εκμάθησης βασικών εννοιών προγραμματισμού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ :

 • Παρακολουθήστε ΕΔΩ παραστάσεις Καραγκιόζη
 • Δημιουργήστε και ρυθμίστε λογαριασμό στο YouTube Kids για τα παιδιά σας και παρακολουθήστε πληθώρα ψυχαγωγικών βίντεο, τα οποία θα έχετε επιλέξει εσείς με χρήση κατάλληλων φίλτρων.
 • Βρείτε ΕΔΩ παιδικά παραμύθια με αφήγηση
 • Ακούστε ΕΔΩ ηχητικά βιβλία.
 • Κατεβάστε από ΕΔΩ παιδικά σταυρόλεξα
 • Το Tux Paint είναι ένα ελεύθερο, βραβευμένο πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας από 3 εως 12 (για παράδειγμα, παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά δημοτικού). Το Tux Paint χρησιμοποιείται από μαθητές σχολείων σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν ικανότητες στην ψηφιακή σχεδίαση
 • Παιχνίδια για τους αυριανούς Προγραμματιστές, ΕΔΩ
 • Παιχνίδια γνώσεων, ΕΔΩ

#ΜένουμεΣπίτι με ποιοτική τηλε-εκπαίδευση & τηλε-ψυχαγωγία!